Blog / Van de straat

P.C. Hooftstraat

De P.C. Hooftstraat is ontstaan eind 19e eeuw. Ten tijde van de aanleg van het Vondelpark. Aanvankelijk was de P.C. Hooftstraat een doodnormale woonstraat, met woningen gebaseerd op ontwerpen van de befaamde architect Pierre Cuypers. Cuypers ontwierp ook het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam.

In de begintijd van de P.C. Hooftstraat waren er nauwelijks luxe winkels. Er waren slechts wat buurt winkels. In 1876 kreeg de straat de naam van de historicus, dichter en toneelschrijver: Pieter Corneliszoon Hooft. De jaren 70 waren inmiddels aangebroken en de roep naar een luxe winkelstraat werd, mede door de verpaupering van de Kalverstraat, steeds luider. Veel luxe winkels vertrokken vanuit de Kalverstraat naar de P.C. Hooftstraat. Langzaam maar zeker transformeerde de straat van gewone buurtstraat naar chique winkelstraat. Slagerijen en boekhandels moesten het veld ruimen voor luxe, internationale, modemerken. De huren stegen hierdoor enorm met als resultaat dat begin jaren 80 de laatste zelfstandigen uit de straat vertrokken.

Tegenwoordig is de 300 meter lange P.C. Hooftstraat een mondaine winkelstraat in het Amsterdamse stadsdeel Oud-Zuid. De straat ligt nabij beroemde musea als: het Rijksmuseum, het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum. Bovendien staat de straat in de top tien van de meest chique winkelstraten ter wereld. 

Posted by:  uniqode

You might also like...

Pieter Corneliszoon Hooft

Wie is Pieter Corneliszoon? In 1581 werd Pieter Corneliszoon Hooft geboren als zoon van de burgemeester van Amsterdam. Hij groeide op in rijk koopmansgezin. Hooft was al vroeg geïnteresseerd in kunst en literatuur en al snel groeide deze passie uit tot zijn werk. Na een reis door Europa begon Hooft met het schrijven van gedichten, toneelstukken en boeken.

Lees meer >